ру́сский́к keresés
Irodánk 2021.06.28-tól újra nyitva tart.
Telefonálás külföldön Telefonálás külföldön
Online utasbiztosítás kötés Online utasbiztosítás kötés
Rusturizm

Grúziában pihenünk

Grúziában pihenünk!

Találkozás Kutaiszi repülőterén 04:55-kor. Bejelentkezés a szállodába. Pihenés 13:00-ig.


1. nap:

Ebéd 13:30-kor. Kirándulás, Grúzia titokzatos helyeinek megtekintése - Prométheusz-barlang, Szataplia természetvédelmi terület, Bagrati székesegyház.

Prométheusz-barlang 

Grúz legendák szerint a haragra gerjedt istenek valahol ezen a környéken láncolták egy sziklához az ifjút, mert átadta az embereknek az isteni tüzet. Hosszú éveken keresztül minden erre járó vándor láthatta az engedetlen ifjú, Prométheusz összes szenvedését.

A barlang teljes hossza megközelítőleg 11 kilométer, benne több földalatti folyó, sőt tó is található. Mélysége körülbelül 20 méter, a barlang belsejében a hőmérséklet állandóan 14 Celsius-fok. Miközben belépünk a barlangba minden fényárban úszik és csillog, közben csendes klasszikus zene szól, amelyhez mindenhol barlangi visszhang keveredik, és meredeken ereszkedünk a föld alatti világba.

Kiépített túraösvényeken ereszkedünk egy mélyebbre és mélyebbre, közben egyre hűvösebb és nedvesebb lesz a levegő, egyre könnyebb lesz lélegezni.

Szataplia természetvédelmi terület

A Szataplia (Sataplia) Nemzeti Park Grúzia egyik legvonzóbb és legfelejthetetlenebb nevezetessége. A Szataplia-barlangot 1925-ben fedezte fel Petre Csabukiani tájkutató, 1934-ben pedig itt - egy megkövült területen, nem messze a barlangtól - dinoszaurusz nyomokat fedeztek fel, amelyek hatalmas köveken maradtak meg lenyomatként. A szataplia szó grúzul az jelenti, hogy mézes. A barlangot azért nevezték el így, mert a bejáratánál, a mészkő párkány réseiben valamikor számos méhkas (-fészek) volt található. Jelenleg ebből már csak egy maradt meg.

A Szataplia-barlag mindössze 7 kilométerre van Kutaiszitől.

Szédítő magasságban, egy szakadék feletti elhelyezkedő, üveg kilátóhely lesz a Szataplia Nemzeti Parkban tett kirándulás fénypontja. Mielőtt rálépnénk az áttetsző padlóra, textil védőpapucsot kell húzni a cipőnkre, ezeket a bejárat melletti ládában találjuk. Ha az akaratunk le tudja küzdeni a félelmet, akkor gyönyörködhetünk az Imereti-hegyvidék csúcsaiban, láthatjuk a Gelati kolostor falait és távolban pedig Kutaiszi látképe fog feltűnni. Jól látszanak a megkövült nyomok, de a méretek alapján valószínűleg ez egy apróbb dinoszaurusz vagy egy kölyök dinó volt. Mivel errefelé találták meg az ősgyíkok nyomait, így a barlangokhoz vezető ösvények mellett dinoszaurusz szobrokat helyeztek el, ami különösen a gyerekeknek tetszik.

A Bagrati székesegyház (XI. század) megtekintése

A Bargati székesegyház III. Bagrat király uralkodása alatt épült Kutaisziben mint a királysága legfőbb székesegyháza.

Ez a fenséges székesegyház Kutaiszi felett magasodik, és a város bármely pontjáról látható.

A Bagrati székesegyház - más néven a Szűzanya Elszenderedése katedrális - Kutaisziben egy olyan hely, amely különös jelentőséggel bír a mai Grúzia lakósai számára, pont úgy, mint az ezer évvel korábban élt grúz őseik számára. Ez a monumentális építmény - a nemrégen történt helyreállítás után - az ország egyik legnagyobb temploma.

A székesegyházat a X. és XI. század fordulóján építtette az egyesült Grúzia első királya, III. Bagrat, és a templom az új állam jelképévé vált. A nagyméretű udvari-egyházi épületkomplexumban történtek a kor legfontosabb eseményei, pl. IV. (Építő) Dávid király koronázása. A XVII. század végén, azaz abban az időben, amikor a székesegyház már majdnem hétszáz éves múlttal rendelkezett, a török hadsereg felrobbantotta az épületet, ekkor omlott le a kupola és a tető. Nyolcvan évvel később pedig, 1770-ben az orosz tüzérség lerombolta Kutaiszi várát és a katedrális jelentős részét.

2010 és 2012 között történt meg a székesegyház jelentős helyreállítása. Annak ellenére, hogy a restaurálási projekt kezdetben nem kapta meg az UNESCO jóváhagyását, a feleknek sikerült megállapodniuk.

2. nap:

Reggeli a szállodában. Kirándulás Borzsomiba.

Borzsomi (pontosabban Bordzsomi) - egy szurdokban elhelyezkedő város, és emiatt a település összes épülete a folyó mentén található, így ez egy hosszú város, amely megközelítőleg 5 kilométer hosszban terül el, amennyiben nem számoljuk bele a Likani nevű elővárosát. A városnak van jobb és bal parti része. Borzsomiban a városi parkban ásványvizes források vannak.

Rabat

Egy kisebb dombon, egészen a csendes Pocchovi (Pockhovi) folyó partján, található az Ahalcihe (Akhalcikhe) városka fő nevezetessége - az ősi Rabat kőerőd. Nevét az arab rabat szóból származtatják, ami megerősített helyet jelent. Ez a katonai létesítmény a XIII. században épült és számos dolgot megtapasztalt az idők során. Ahalcihe városában a Rabat- erőd város a városban. Hiteles források tanúsítják, hogy itt az első igazi várat a XII. században a Dzsakeli fejedelmi nemzetség építette, és 300 éven keresztül a nemzetség családi központja volt a vár.

Ebéd a «Rabat»-ban.

Vardzia - a grúz aranykor szülötte. A város építését Tamar királynőnek tulajdonítják, de az első barlangok már édesapja, III. György (Giorgi) (1156-1184) uralkodása alatt készültek. Ebben az időben már létezett egy kisebb, Ananauri nevű barlangtemplom, illetve nem messze, a folyó másik partján már volt egy barlangkolostor, amit Vanisz-Kvabebinek neveztek.

A kirándulás után utazás Tbiliszibe. Megérkezés, bejelentkezés a szállodába.

3. nap:

Reggeli a szállodában. Kirándulás Grúzia ősi fővárosába, Mchetába (Mckheta).

Mcheta - egy város Grúziában, az Aragvi és a Kura folyó találkozásánál. Mcheta-Mtianeti körzet közigazgatási központja. A város Tbiliszitől néhány kilométerre északra található.

Történelmi és építészeti nevezetességei: a Szvetichoveli székesegyház, a Szamtavro-apácazárda és a Dzsvari-kolostor. Ezek a vallási létesítmények az UNESCO védelme alatt állnak és 1994 óta a világörökség részét képezik. A Kura és az Aragvi folyók egybefolyása megihlette Ju. Lermontov híres orosz költőt.

Ebéd Mchetában.

Visszatérés Tbiliszibe. Városnézés.

Ismerkedés Grúzia fővárosával, Tbiliszivel.

Városnézés Tbilisziben. Séta a város régi utcaiban: Metechi templom,  a kénes fürdők kerülete, Sardeni utca (Tbiliszi mini-Párizsa), Szabadság tér, Rike park, Barátság üveghíd, séta a Mtacminda parkban stb.

Grúz stílusú vacsora «Kartuli Surpa» - grúz ételek, borok, táncok.

4. nap:

Reggeli a szállodában. Indulunk a nagy kaukázusi hegyek felé.

Kazbegi - az első nagyobb település az orosz-grúz határ után, Tbiliszi irányába. Kazbegi - ez egy járás, Sztepancminda pedig a járás közigazgatási központja. A hely legnépszerűbb nevezetessége a Kazbegi-Gerget-kolostor, amely a Gergeti község melletti hegyen található, több mint 2000 méter magasban a tengerszint felett. Innen kivételes látvány nyílik a Kazbek-csúcsra, a környező hegyekre és gleccserekre. Egyszerűen hihetetlen látvány!

Zsinvali

A hegyek között, az Aragvi folyó völgyében található a kivételesen szép, 14 kilométer hosszú és 75 méter mély Zsinvali víztározó, amelyben több mint félmilliárd köbméter vizet tartalmaz. A Zsinvali víztározó partján található egy érdekes nevezetesség, a középkori Ananuri vár, amelyet a XVI. században emeltek a környező vidék védelmére.

Ananuri vár

Ananuri vár - a Zsinvali víztározó partján található, jelentős és jól megmaradt vár, Zsinvali városka közelében. Közvetlenül a Grúz Hadiúton található. Ez Grúzia egyik legismertebb vára, minden prospektusban és útikalauzban megemlítik, ide gyakran látogatnak turisták. A vár legfontosabb értéke az, hogy milyen jól megmaradt. Épen maradt az összes fal és bástya, itt-ott még a födémek is megvannak.

Megállunk egy grúz pékségnél (lavas = grúz lepénykenyér). Megkóstoljuk a forró lavast grúz sajttal (guda).

5. nap:

Reggeli a szállodában. Kirándulás a bormennyországba, Kahetiába.

Kahetia - egy történelmi terület Grúzia keleti részén, az Iori és az Alazani folyók forrásvidékén. A terület neve Kelet-Grúzia egyik etnikumának, a kahi népcsoport nevéből származik. Kahetia a borairól és tusinszki hegyekről híres. A kaheti bor az összes grúz bor közül a legismertebb, és az itteni borfajtákból van a legtöbb. Nem arról van szó, hogy vajon jó-e vagy sem az itteni bor, hanem arról, hogy itt egy sajátos «kaheti» technológia szerint készülnek a borok.

Ebéd egy kaheti családnál.

6. nap:

Szabad időtöltés Tbilisziben este 23:00-ig. Utána transzfer a repülőtérre. 

7. nap:

Hazautazás.Indulás:

2019. Augusztus 24. - 31. 

2019. Szeptember 03. - 10. 


218 900 Ft / tól

Az ár tartalmazza:

- a szállást Kutaisziben, háromcsillagos szállodában (reggelivel), kétszemélyes elhelyezés,
- a szállást Tbilisziben, háromcsillagos szállodában (reggelivel), kétszemélyes elhelyezés,
- a szállítási szolgáltatást (a teljes útvonalra),
- az idegenvezetőt,
- a kiváló hangulatot, kellemes ajándékokat a fogadó féltől.

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Az ár nem tartalmazza:

- a repülőút költségét


JELENTKEZEM

Jelentkezés