ру́сский́к keresés
Irodánk 2021.06.28-tól újra nyitva tart.
Telefonálás külföldön Telefonálás külföldön
Online utasbiztosítás kötés Online utasbiztosítás kötés
Rusturizm

Ez Grúzia

Ez Grúzia!!!

Isten hozta önöket Grúziában, kedves barátaink! Készüljenek fel a felejthetetlen és örömteli élményekre. Élvezzék a pihenést!  


Megérkezés Kutaiszi repülőterére 04:55-kor. Bejelentkezés a szállodába.

1. nap:

Pihenés 13:00-ig. Ebéd 13:30-kor. Kirándulás Grúzia legnagyobb barlangjába, a Prométheusz-barlangba, illetve a Szataplia természetvédelmi terület megtekintése.

Prométheusz-barlang 

Grúz legendák szerint a haragra gerjedt istenek valahol ezen a környéken láncolták egy sziklához az ifjút, mert átadta az embereknek az isteni tüzet. Hosszú éveken keresztül minden arra járó vándor láthatta az engedetlen ifjú, Prométheusz összes szenvedését.

A barlang teljes hossza megközelítőleg 11 kilométer, benne több földalatti folyó, sőt tó is található. Mélysége körülbelül 20 méter, a barlang belsejében a hőmérséklet állandóan 14 Celsius-fok. Miközben belépünk a barlangba minden fényárban úszik és csillog, közben csendes klasszikus zene szól, amelyhez mindenhol barlangi visszhang keveredik, és meredeken ereszkedünk a föld alatti világba.

Kiépített túraösvényeken ereszkedünk egy mélyebbre és mélyebbre, közben egyre hűvösebb és nedvesebb lesz a levegő, egyre könnyebb lesz lélegezni.

Szataplia természetvédelmi terület

A Szataplia (Sataplia) Nemzeti Park Grúzia egyik legvonzóbb és legfelejthetetlenebb nevezetessége. A Szataplia-barlangot 1925-ben fedezte fel Petre Csabukiani tájkutató, 1934-ben pedig itt - egy megkövült területen, nem messze a barlangtól - dinoszaurusz nyomokat fedeztek fel, amelyek hatalmas köveken maradtak meg lenyomatként. A szataplia szó grúzul az jelenti, hogy mézes. A barlangot azért nevezték el így, mert a bejáratánál, a mészkő párkány réseiben valamikor számos méhkas (-fészek) volt található. Jelenleg ebből már csak egy maradt meg.

A Szataplia-barlag mindössze 7 kilométerre van Kutaiszitől.

Szédítő magasságban, egy szakadék felett elhelyezkedő üveg kilátóhely lesz a Szataplia Nemzeti Parkban tett kirándulás fénypontja. Mielőtt rálépnénk az áttetsző padlóra, textil védőpapucsot kell húzni a cipőnkre, ezeket a bejárat melletti ládában találjuk. Ha az akaratunk erősebb lesz a félelemnél, akkor gyönyörködhetünk az Imereti-hegyvidék csúcsaiban, láthatjuk a Gelati-kolostor falait, a távolban pedig Kutaiszi látképe fog feltűnni. Jól látszanak a megkövült nyomok, de a méretek alapján valószínűleg ez egy apróbb dinoszaurusz vagy egy kölyök dinó volt. Mivel errefelé találták meg az ősgyíkok nyomait, így a barlangokhoz vezető ösvények mellett dinoszaurusz szobrokat helyeztek el, ami különösen a gyerekeknek tetszik.

A Bagrati székesegyház (XI. század) megtekintése

A Bargati székesegyház III. Bagrat király uralkodása alatt épült Kutaisziben mint a királysága legfőbb székesegyháza.

Ez a fenséges székesegyház Kutaiszi felett magasodik, és a város bármely pontjáról látható.

A Bagrati székesegyház - más néven a Szűzanya Elszenderedése katedrális - Kutaisziben egy olyan hely, amely különös jelentőséggel bír a mai Grúzia lakósai számára, pont úgy, mint az ezer évvel korábban élt grúz őseik számára. Ez a monumentális építmény - a nemrégen elvégzett helyreállítás után - az ország egyik legnagyobb temploma.

A székesegyházat a X. és XI. század fordulóján építtette az egyesült Grúzia első királya, III. Bagrat, és a templom az új állam jelképévé vált. A nagyméretű udvari-egyházi épületkomplexumban történtek a kor legfontosabb eseményei, pl. IV. (Építő) Dávid király koronázása. A XVII. század végén, azaz abban az időben, amikor a székesegyház már majdnem hétszáz éves múlttal rendelkezett, a török hadsereg felrobbantotta az épületet, ekkor omlott le a kupola és a tető. Nyolcvan évvel később pedig, 1770-ben az orosz tüzérség lerombolta Kutaiszi várát és a katedrális jelentős részét.

2010 és 2012 között történt meg a székesegyház jelentős helyreállítása. Annak ellenére, hogy a restaurálási projekt kezdetben nem kapta meg az UNESCO jóváhagyását, a feleknek sikerült megállapodniuk.

2. nap:

9:00-kor indulás Szvanétiába. Kirándulás a Martvili-szurdokba (14:00-tól 15:00-ig ebéd, hozzávetőleges időpont)

Martvili-szurdok

Néha az ember nagyon is azt kívánja, hogy páradús, növények illatával telített levegőt érezzen a tüdejében, saját szemével láthassa a csodálatos, csábító erdőt, ahol buja liánok és páfrányok teszik varázslatossá a környezetet. Egyébként, egy lelkes és szenvedélyes ember számára semmi sem lehetetlen! Azt javasoljuk Önnek: induljon el Martvilibe, hogy saját szemével láthassa Grúzia egyik kincsét. Folytatjuk a felejthetetlen kirándulásunkat a szurdokban (kanyonban). Úgy tűnik, a szurdok falait mintha tapasztalt mesteremberek készítették volna, szűk, kanyargós folyosókat képezve. Csónakos kiránduláson veszünk részt, amikor a smaragd tisztaságú, sziklákkal és buja növényzettel határolt folyón haladunk. A festői szépségű táj, szinte vetített képekként fog megjelenni szemünk előtt. A dús fakoronával ékesített, magas liánok makacsul kapaszkodnak meg a függőleges sziklafalakon, miközben meglátjuk az első, hétméteres vízesést.

Folytatjuk utunkat Szvanétiába! Időnként megállunk, hogy rácsodálkozzunk Grúzia szépségeire!

Szvanétia

Szvanétia, Szvanéti vagy Szvanebi - Grúzia egyik legtávolabbi és legnehezebben megközelíthető vidéke. Szvanétia fővárosa, Mesztia (Mestia) a tengerszint feletti 1500 méteres magasságban található, és megközelítőleg 6 kilométer hosszban nyúlik el egy szurdokban. A századok során a szvánok csak ritkán jöttek le a hegyek közül, és azt is csak nyáron tehették, mivel télen a hó lezárta a hegyi hágókat, ezzel teljesen elszigetelve Szvanétiát Grúzia többi részétől, és így az egész világtól. Az elzárkózás eredményeként Szvanétia megőrizte egyedülálló kultúráját - a nehéz megközelíthetőség miatt hódító lába soha nem léphetett a Mesztiától keletebbre fekvő grúz területekre. A lakóházakat a tornyokkal titkos járatok kötötték össze, melyeket csak a nemzetségfők ismertek, néha csapdákkal ellátott áljáratokat is kiépítettek. Megtörtént, hogy a klánok közötti vérbosszú csillapodására éveket kellett várni, ezért a szván tornyokat eredetileg is minierődítményekként építették, a várépítés minden tudománya szerint. A torony alsó részén - megközelítőleg két méter magasságban a talajtól - nincs se ajtó, se ablak. Egy kisebb ajtót az első vagy második emelet szintjén alakítottak ki, ide létra segítségével tudtak feljutni, amit veszély esetében természetesen eltávolítottak.

A szvánok egy sajátságos - Grúzia többi részétől eltérő - nyelvvel, kultúrával és hagyományokkal rendelkező különleges nép. Itt évszázadok során vadászattal, nem pedig földműveléssel foglalkoztak, soha nem termesztettek szőlőt, így ezen a vidéken ismeretlenek a hagyományos grúz kultúra zajos, asztali mulatságai. Itt minden szűkszavúan, szerényen, szinte aszketikus szigorral történik.

Beköltözés. Szván szokás szerinti vacsora (szván ételek).

3. nap:

Reggeli 08:00-kor. «Usguli» megtekintése (terepjárókon). Az útra ebéddobozok kerülnek kiosztásra.

Usguli

Usguli - Európa egyik legmagasabban fekvő hegyi közössége, amely 2200 méteres magasságban található a tengerszint felett, Szvanétia keleti hegyvidékén. A község négy ősi faluból áll: Zsibiani, Csvibiani, Csazsasi és Murkmeli. Ezek a falvak az Inguri folyó forrásvidékén helyezkednek el, a hatalmas Schara (Skhara) csúcs (5193 m) déli lejtőjén, ez a hegy a Kaukázus főgerincének egyik jelentős csúcsa. Számos építészeti emlék a IX-X. századból való. A falvakat minden oldalról gleccserek és a magasba törő csúcsok övezik. Mindez megismételhetetlen szépségű tájat eredményez, mintha egy tapasztalt festőművész keze által teremtett képi világ elevenedett volna meg. Usguli építészetileg egyedi kulturális és történelmi egységet képez, és rendkívüli különlegessége miatt felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára.

Visszatérés után vacsora.

4. nap:

Reggeli és utazás Adzsariába, Batumiba. Útközben ebéd.

Bejelentkezés a szállodába.

5. nap:

Városnézés Batumiban.

Batumi - város és kikötő Grúziában, a Fekete-tenger partján, Adzsaria fővárosa és a modern Grúzia legfőbb turisztikai központja. Napjainkban Batumi Grúzia igen jelentős kulturális, gazdasági és turisztikai központja. Híres a város történelmi központja és felhőkarcolókat tűzdelt turisztikai negyed.

Adzsar hacsapurit fogunk ebédelni.

6. nap

Terepjárós kirándulás a Mtirala Nemzeti Parkba, továbbá a grúz ételek elkészítésének mesterkurzusa (hinkali, lobió cserépfazékban, imeriti hacsapuri).

Mtirala Nemzeti Park - egy nemzeti park Adzsaria területén. Mtirala - párás szubtrópusi hegyek tavacskákkal és vízesésekkel. Amikor elkezdődött a jégkorszak és a kaukázusi hegycsúcsokról gleccserek ereszkedtek a völgyekbe, akkor az egész Kaukázuson túli terület klímája hidegebb lett, azonban ezekben az erdőkben meleg volt. Ott megmaradtak a meleg klímát kedvelő növények, sőt még majmok is éltek akkor, amikor a Kaukázuson túli vidéken már egészen hideg volt a klíma.

7. nap:

Szabad időtöltés éjszaka 01:00-ig. Utazás Kutaiszi repülőteréig.              

Indulás:

2019. Augusztus 24. - 31. 

2019. Szeptember 03. - 10. 


262 900 Ft / tól

Az ár tartalmazza:

- a szállást Kutaisziben, háromcsillagos szállodában (reggelivel), kétszemélyes elhelyezés,
- a szállást Szvanétiában, vendégházban (teljes ellátással), kétszemélyes elhelyezés,
- a szállást Batumiban, háromcsillagos szállodában (reggelivel), kétszemélyes elhelyezés,
- a szállítási szolgáltatást (a teljes útvonalra),
- az idegenvezetőt,
- a kiváló hangulatot, kellemes ajándékokat a fogadó féltől.

Az ár nem tartalmazza:

- a repülőút költségét

A programváltozás jogát fenntartjuk! JELENTKEZEM

Jelentkezés